Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

ХАВАНА БРАУН е хибридна домашна котка, създадена от човешка ръка. Това е изключително рядка, ценна и красива котка. Много британски дами имат принос в нейното създаване – може би затова тя има такова деликатно и нежно излъчване: г-жа Армитидж Харгрейвс (развъдник „Laurentide”), г-жа Мънроу – Смит („Elmtower”), баронеса фон Улман („Roofspringer”), Елзи Фишер („Praha”) и г-жа Джъд (развъдник „Crossways”). Тази възхитителна котка с цвят на топъл шоколад е резултат от внимателно планирана селекция за постигането на специфичен външен вид и характер.

ИСТОРИЯ на хавана браун
Има запазени документи, които споменават за съществуването на кафяви сиамски котки в Англия в последното десетилетие на 19 век. Донякъде подобна на ориенталската късокосместа, известна и като сиамка не със сини очи, съществуване й е отразено и в Енциклопедия Британика като „изцяло шоколадова разновидност на сиамката”. Едно от имената, с които е популярна в този период бъдещата хавана, е швейцарска планинска котка. Така и не открихме никакво смислено обяснение за това необичайно име – явно е, че породата няма нищо общо с Швейцария.
През 20 – те години на 20 век британският Клуб на сиамската котка взима радикалното решение да бъде спряно развъждането на каквито и да е котки сиамски тип, които не са със сини очи, и във времето между двете световни войни красивата шоколадова порода просто е изоставена. Но в началото на 50-те години група английски развъдчици започват работа по възстановяването на изцяло кафявата котка от сиамски тип. Изполват в програмата си черни домашни, сийл и шоколад колор пойнт (типичната окраска) сиамски котки, има дори сведения за привнесена кръв и от руска синя котка. А името хавана браун се въвежда, за да се опише генетично заложения изцяло шоколадов цвят на козината на тези котки. Първата хавана е внесена в Северна Америка в средата на 50–те години и още през 1959 почти едновременно с регистрирането й във Великобритания е призната като порода от Cat FanciersAssociation. Запазените записки и стари родословия показват, че някои североамерикански развъдчици също използват руски сини и сиамски котки в ранната селекционна програма на хавана браун. Но тази практика е прекратена през 1974, когато се забранява аукросинг с други породи котки.


В Англия в този период тенденцията е котката да прилича като тип на сиамската и думата „brown / кафява” отпада от името й, макар да се запазва в Северна Америка. През 1998 CFA отново разрешава кръстоската на хавана със сини домашни късокосмести и някои цветове ориенталски късокосмести котки, за да се разшири генетичният фонд на породата. Една година по-късно към тях добавят сийл и шоколадов колор пойнт сиамски котки. Първият триумф на американската развъдна програма е през изложбения сезон 2004 – 2005, когато сред шампионите на Cat FanciersAssociation е и прекрасен, елегантен котарак порода хавана браун.

НО КАКВО прави хавана браун уникална?
Първото, което забелязвате и буди възхищението ви, е блестящата махагоново-кафява козина.
Кафявото в своите най-красиви наситени нюанси. Козината на хавана е гладка, сияеща, плътно прилепваща към тялото и създава усещането не толкова за козина на котка, а по-скоро за считаната за лукс и шик кожа от визон. Богатият цвят на топъл шоколад
с лек червеникав оттенък, равномерно оцветяващ козинката от основата до върха на всяко косъмче по тялото и муцунката, е желателен. Някои считат, че котките хавана браун са наречени така в чест на сходна като окраска порода зайци, а според други (и това са най-вече горещите почитатели на породата) – че името им произлиза от сходството на цвета на козината им с най-високото качество хавански пури – плътно тъмно кафяви.Друга изключителна отличителна черта във външния вид на хавана браун е нейната по-скоро леко издължена, отколкото широка глава. В профил носът й има ясно изразен стоп. Изразителните, умни, косо поставени бадемовидни очи, излъчващи винаги и единствено зелена светлина, се взират във вас с интерес. В комбинация с големите заоблени уши те придават на хавана мил и дружелюбен вид.
Когато за първи път вдигнете в ръце хавана, може би ще се учудите – това изящно създание тежи повече, отколкото изглежда. Неговото средно като размери дълго, гъвкаво тяло с дълга опашка трябва да бъде мускулесто и издръжливо, да създава усещане за сила и мощ и в същото време - елегантност и грация. Мъжките са видимо по-едри от женските, но все пак това не е едра котка – теглото им варира от 4 до 6 кг. Малките котенца се ражда изцяло кафяви, отсенки на окраски таби са позволени в най-ранния им период, но идеалният вариант си остава коте с плътно, равномерно, наситено кафява окраска. В добавка дори и мустаците му трябва да са в кафяво. Само възглавничките на лапите трябва да бъдат розови.
Котките хавана браун има очарователен, игрив нрав и мек, нежен глас.
Те често протягат лапа в търсене на близък контакт или опит да привлекат вниманието на околните, както и да докосват нови неща, които са предизвикали любопитството им. Обичат компанията на хората и дискретно намекват за присъствието си, като се адаптират с лекота към повечето житейски ситуации.
 
Вярна на своята сиамска кръв, хавана е умна и деликатна, но изисква повишено внимание към себе си, а ако усети, че я игнорират, леко докосва своя собственик с лапа, за да му напомни за присъствието си.
Хавана браун е идеалната котка за този, който иска социализиран, чувствителен и интелигентен приятел от котешкото царство. Котка, която е едновременно сладка по характер и е с цвят на ... шоколад!


                                                  catbg.net 2009

Разбира се, колкото и да е трудно, все пак можете да ядосате хавана браун.
                      И тогава ще я видите в ето такава неочаквана светлина! 

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08