Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

Въплъщаваща естетиката на сиамската и персийската котка едновременно, бирманската котка (свещена бирма) има свой особен и несравним с друга порода котки облик. Нейната елегантна глава в съчетание със средно по размер тяло създава впечатление за пълна хармония. Всичко в бирманската котка е подчинено на тази хармония: симетричните петна на по тялото й; белите „ръкавици”, открояващи се на тъмните лапи; необикновената лекота на копринената козина, която се удължава около шията в разкошно жабо; пухкавото и обемно перо на опашката.
Този шедьовър в котешкото царство се е появил на бял свят не случайно, а в резултат от многогодишната внимателна работа на развъдчици, вложили много време и усилия за да запазят и затвърдят външните признаци на породата свещена бирма преди всичко оригиналния „римски” нос и белите „ръкавици”. Към тях се предявяват особени изисквания – „ръкавиците” трябва да са строго симетрични, с определена височина и чисто бели на цвят. Но това не е единственото уникално качество на бирманската котка. Тя е изпълнена с очарование и има чудесен характер: общителна, игрива, умна и любопитна, тя е винаги наблизо, гледа ви в очите и се разтапя от удоволствие, когато я хвалите. Прекрасно се разбира с деца, понася добре и присъствието на други животни у дома. Котките от породата свещена бирма са истински членове на семейството, участващи във всички събития и недопускащи никакви конфликти.
Легендата за произхода на бирманската котка е може би най-красивата от всички в котешкото царство. В нея тясно се преплитат хиндуизъм и будизъм, а навярно някъде сред тях – и зрънца истина. А ако се вгледате в ярките сини очи на своята свещена бирма, нейният дълбок и умен поглед ще ви убеди, че всичко, разказано в легендата,
е вярно.ЛЕГЕНДАТА за свещените котки на Бирма

Преди много векове манастирът Лао-Дзън, разположен край искрящо езеро, обградено от величествени планини, се охранявал от 100 бели котки със жълти очи и дълга копринена козина. В храма се съхранявала прекрасна статуя на богинята
Цун Куан Це, изработена от злато с очи от сапфири. Богинята бдяла над прераждащите се души. Главният монах Мун-ха, в чиято дълга брада била вплетена златна нишка като знак за високия му духовен сан на посветен, често медитирал пред златната статуя на богинята. До него винаги бил верният му и любим приятел - прекрасният котарак Синх. Синх винаги участвал в медитацията на стопанина си. Докато монахът медитирал, котаракът се взирал втренчено е прекрасните сапфирени очи на богинята. Една нощ когато луната изгряла Мун-ха общувал със свещената богиня Цун Куан Це.Той изпаднал в дълбока медитация. Вярата му била толкова силна, че не усетил болка когато храмът бил нападнат от мародери и монахът бил убит. В момента на смъртта на господаря му Синх поставил лапите си върху одеждите на монаха и застанал пред златната богиня. В един миг станала удивителна промяна. Бялата козина на Синх се покрила със златистия блясък, който струял от красивата златна богиня. Очите на Синх станали като дълбоките й сапфирени очи. Лицето му, ушите, краката и опашката получили кадифения кафяв цвят на плодородната земя, но четирите му лапи, които все още нежно били поставени върху тялото на господаря му, останали чисто бели, а бялото е символ на чистота. На следващата сутрин храмът сияел от преобразяването на останалите 99 бели котки, които заедно със Синх отразявали златните багри на стотици блестящи изгреви. Синх не се помръднал от мястото си, той останал там, където загинал господарят му и се взирал отдадено в сапфирените очи на богинята. Точно 7 дни по-късно Синх умрял, като отнесъл със себе си в нирваната душата на своя господар монаха Мун-ха...МИСТЕРИЯТА на свещените котки на Бирма

Воал от мистерия прикрива миналото на бирманските котки. Според изследвателя Огюст Павие котки от вида, за който разказва легендата (някои от тях с „ръкавици”, а други – не) все още може да се видят в някои храмове на Бирма. Той вярва, че тайната на произхода на породата свещена бирма се крие в многобройните войни на в Северна Бирма между древните кралства Сиам и Анамит. Много е вероятно бирманската котка да е резултат от кръстоска на котки от двете кралства. Но във всички легенди има и късче истина. Единствено жителите на Бирма са знаели каква е тя, но тази тайна ще остане скрита завинаги... Легендата за произхода на котките от породата свещена бирма представлява любопитна смесица от хиндуизъм и будизъм. В хиндуизма има много разновидности, така както христианството обединява източно православие и католицизъм, лутеранство и протестантство и т.н. Това е динамична религия с много богове и богини, които често се превръщат в животни и дори в бог–котка. В районите, подвластни на смесеното хиндуистко-будистко влияние, всяко селище и всеки човек има свое собствено божество. В такава среда създаването на нови богове – котки е напълно възможно както в миналото, така и в бъдеще. Буда не е бог, той е „просветен”. Можете да вярвате в учението на Буда и да не вярвате в нито един бог или пък да вярвате в много богове. Можете да вярвате в прераждането и тази вяра по любопитен начин да се преплита с божествата на селището, в което живеете, приели образи на животни, хора, слънце и луна и т.н. Именно от тази смесица от две религии е отглас легендата за свещените котки на Бирма.  

ИСТОРИЯ на породата

Няма никакви сведения за породата в по-древни времена. Днешната й история започва в края на 19 век в удивителна хармония с легендата за произхода на котката свещена бирма. През 1885 г. в една от многобройните войни между Бирма и Сиам е атакуван един от храмовете на Бирма. Майор Гордън Ръсел - офицер от британската армия, служещ в Бирма – помага на монасите да организират защитата на храма и да отблъснат нападателите. Помага му френският изследовател Огюст Павие. Като жест на благодарност монасите им подаряват двойка свещени котки от храма. За нещастие по време на презокеанското пътуване към Европа котаракът умира, но бременната женска оцелява и ражда във Франция. Така според официалната версия на развъдчиците е поставено началото на породата свещена бирма. Виждате факсимиле на първата публикувана снимка на такава котка.
Има, обаче, и други версии – според една от тях свещената котка от Бирма се е появила във Франция през 1924 или 1925 г. в резултат на случайно (или на много успешно планирано) кръстосване на сиамска и персийска котка. Щo се отнася до белите „ръкавици”, то никой няма ни най-малка представа как са се появили. Развъдчиците на породата са склонни да вярват, че първият от известните селекционери на бирманската котка Марсел Кревю е отнесъл в гроба тайната за появата им. Независимо от начина, по който са се появили белите „ръкавици” на бирманската котка, без съмнение това е един от нейните уникални признаци, допринесли изключително много за популярността й. През 1925 г. бирманската котка прави своя официален дебют на изложба за котки във Франция.

Втората световна война нанася много тежък удар върху развъждането на бирманската котка (свещена бирма). Според някои данни са били останали само двадесетина котки, според други – само една двойка. Възраждането на породата започнало с внимателен ауткросинг и с предпазливото вливане на кръв от персийски котки.
През 1950 г. за да се избегне объркването с породата бурмила (чието име е друга транскрипция на името на Бирма), бирманската котка получава новото си име свещена бирма като да печели нови почитатели вече и извън Франция. На английски език породата носи името Birman от френското име на Бирма Birmanie.
В началото на 60-те години породата прави своя дебют на английска земя когато г-жа Илзи Фишър внася първата двойка котки. А през 1967 г. популярността на котките свещена бирма пресича Атлантика и те са признати като порода от Cat Fanciers’ Association в САЩ. Американските развъдчици следват стара френска традиция за избора на имена на котките от породата по азбучен ред според годината на раждането им. Например, през 1990 г. е било ред на буквата К, през 1992 – на О, а през 1993 – на Р (по латинската азбука). Така можете да се ориентирате през коя година е родена всяка котка от тази порода в САЩ.

ВЪЛШЕБНИ превъплъщения
Котките свещена бирма разкриват постепенно своята красота. Котенцата се раждат с бяла козина. В първите дни започва да се оформя типичната им окраска – процес, който продължава около месец. Като цяло изминават около две години за да се получи ясния контраст между цветовете в окраската. „Ръкавиците” започват да се оформят, когато котето е на около 3 месеца, но едва след като навърши половин година може да се прецени тяхното качество.
Най-бавно се установява окончателният цвят на козината – дори и на 3-годишна възраст е възможно тя да продължава да потъмнява.
Променя се и цветът на очите на котките от тази порода – през първите седмици след раждането те са ярко сини на цвят, на около 3 месеца леко изсветляват, след което отново постепенно потъмняват.
В тази възраст котетата имат непропорционално големи уши, но при израстването им всичко идва по местата си.ГРИЖИ и развъждане

Независимо от факта, че козината на свещената бирма е доста дълга и фина, тя никога не се сплъстява. Грижите, които трябва да полагате за поддъжката на козината й, са минимални – достатъчно е разчесване веднъж или два пъти седмично като е за предпочитане да използвате четка е естествен косъм.
Бирманската котка е непретенциозна и с умерен апетит. Радва се на добро здраве и е устойчива на всякакви заболявания, а котките от породата са прекрасни майки.БИРМАНСКАТА котка (свещена бирма
) в Internet
Популярността на тази порода котки в световния уеб е доста голяма. Има много красиви и интересни уеб страници на развъдници и клубове на породата по света. Един внимателен подбор на адреси с информация за бирманската котка можете да видите в секция "Links".

                                      
                                                    catbg.net 2007

 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06