Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

„ ... Живяла някога, в една далечно царство …“ Котката, за която ще ви разкажа, е като излязла от древно сказание за богатири. Защото произходът й е скрит далеч в минали времена, когато тази разкошна котка с пухкава опашка и изразителни умни очи е намерила пътя към сърцата и дома на човека. Тя е с масивно телосложение, полудълга козина, специфична яка, широка глава, средно големи уши и очи с характерен израз. Естествена е, но и удивителна. Като другите, но различна ...
Милкана Калайджиева - развъдник "BG*Sibirela"


2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

РУСКАТА СИНЯ е красива и елегантна котка. Съчетанието на сребристо синя козина и изумрудено зелени очи очароват всеки, който види отблизо представители на тази порода. Аборигенни котки от северните области на Русия са внесли в гените й нейната основна особеност: меката, синя на цвят плътна козина. Руската синя е с приятен темперамент и спокоен характер, с лекота се приспособява към различни условия за живот и няма нищо против работещ собственик тъй като чудесно се забавлява и сама.


2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03


Може би ви звучи забавно? Но историята, която ще прочетете - едва ли. Малко ни бе известно за тази много специфична и спорна американска порода полудългокосмести котки със странно име и за бурята, която бушува между почитателите й и тези, които считат, че не на човека е дадено правото да унищожава всичко котешко у котките. На външен вид регдол напомня свещена бирма, особено когато е с „ръкавици”. Това е голяма и много красива котка! И всичко щеше да е прекрасно, ако това не беше най-странната порода котки в света...


2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

ПИКСИ БОБ e особена порода домашни котки. В името й се преплитат английският фолклор и североамериканскят рис с къса опашка Lynx Rufus. В старинните приказки на Англия се говори за същество, наречено „пикси”. Описват го като „мъничък лукав син елф”. И тъй като bob означава къса опашка, името на странната коткa ще рече „късоопашат елф”;) Запознайте се с една от най-новите и необичайни породи котки в света!


2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

Красива и тайнствена, дългокосместа с окраски, създадени не толкова като чудеса на природата, а от внимателна човешка ръка с неизчерпаема фантазия, персийката е сред най-тайнствените котки. Колкото по-популярна ставала, толкова повече се опитвали да открият произхода й. А любопитството породило слухове и легенди, някои по-правдоподобни, други – приказни, но е факт, че и днес произходът й е загадка... Съвременната история на породата започва преди 150 години във Великобритания и се създава от етапите на оформянето на различните окраски на козината. Ако в началото персийците били само сини и по-рядко черни, то днес са известни повече от 120 цвята и оттенъка на козината им!


2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

Ако се замислим какво представлява историята на фелинологията, можем с увереност да кажем: това е историята на вдъхновени, ентусиазирани хора и красиви котки. Не е възможно да се разкаже историята на породата, без да споменем имената на развъдчиците и, разбира се, имената на котките:)


2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02


КОТКИТЕ СФИНКС са най-необичайните и екзотични представители на котешкото царство. Тяхната странна и даже мъничко „извънземна” външност не оставя никого равнодушен. Едно от двете – възторг или пълно отвращение. Средно положение като правило няма. А как да опишем накратко тези чудни същества? По малко коте, по малко кученце, по малко маймунка и мъничко детенце – всичко това събрано в горещо телце в кожено палтенце на много, много гънки.


2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

Френският писател Фернан Мери е казал: ”Бог е създал домашната котка, за да могат хората да изпитат удоволствието да погалят тигър.” Оцикат е може би най-съвършеното олицетворение на тази идея. Това е порода домашни котки, създадена така, че на външен вид да наподобява максимално дива котка, а заради своя темперамент е и желан семеен домашен любимец. Оцикат е петниста, средна или едра на ръст атлетична котка, в чийто вени (за разочарование на желаещите да погалят тигър) няма и капка дива кръв. Тя e кръстоска от 3 добре известни породи котки: абисинска, сиамска и американска късокосместа.


2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23


Ориенталката е сред породите, които предизвикват необичайния възторг на любителите на съвременните породи котки – с древна история, екзотичен (според днешното разбиране на фелинолозите) външен вид и качества на любима на семейството ви домашна котка. Мнозина считат, че ориенталските котки са най-изящните и изтънчените в котешкото царство. И добавят, че най-важен е характерът на ориенталките: това са котки, които обожават своя собственик.


2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

Норвежката горска котка принадлежи към полудългокосместите породи, създадени през втората половина на 20 век. Но нейният произход е древен. Предците й имали дълга и гъста козина, която ги предпазвала в суровите зимни условия. Запазила е и днес своята красива и пищна козина, съобразителността и находчивостта на дивите си роднини, живели векове наред в древните, обвити в магически ореол, норвежки гори.


2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28


Мейн куун е сред най-старите в Северна Америка и е единствената дългокосместа местна порода котки. Както личи и по името им, тяхната родина е щатът Мейн в САЩ. Създадени са преди повече от 150 години като едра, силна и красива порода котки, която добре да понася и най-суровата зима, а произходът им е обгърнат от легенди и митове...


2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

Тези удивителни късолапи котки не са сред признатите породи, създадени чрез дълга и внимателна селекция. Необичайните зверчета, наречени на името на приказния народ от страната Оз, са се появили като резултат от спонтанна мутация. Един от онези странни неповторими жестове на Природата, които предизвикват бурни и непримирими спорове между хората. При това вече доста дълго време.


2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

MАНКС е порода очарователни и интелигентни котки с вродена генетична мутация на гърба, заради която нямат опашки. Но ако оставим настрани безопашатостта им, манкс са прочути и със закръгления си външен вид. Тази порода може да бъде нарисувана чрез серия от кръгове! Има кръгла глава и закръглени бузи. По-късият гръб оформя плавна арка от раменете към задницата (отново част от кръг). Очите на манкс също са, разбира се, кръгли. Котките от тази порода имат мило изражение – чудесно допълнение към симпатичния им закръглен силует...


2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

Породата ла перм е сред най-новите в котешкото царство. Това е още една от къдравите породи котки тип рекс (като девон и корниш) и е единствената порода от този тип извън Европа - нейната родина е САЩ. Ла перм е уникална като генетично богатство и не е свързана с европейските породи рекс. Тя е с елегантно и атлетично тяло и активен, дружелюбен характер. Има репутация на хипоалергенна. A най-забележителното в ла перм е, разбира се, нейната рошава прическа – с козина на меки вълни, къдрици и спиралки, с най-разнообразни цветове и рисунъци.


2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

Корниш рекс са първата известна ни порода котки с къдрава козина – спонтанна мутация, известна като "рекс". Първата котка от този тип се появила в котило в една английска ферма в Корнуол, Англия, в средата на 20 век. Не само козината е необикновеното в корниш рекс – котките от тази порода имат характерна глава и тяло: големи уши са разположени отгоре на сравнително малката им яйцевидна главица с изразени скули, имат високо поставен римски нос и силна долна челюст. Въпреки крeхкия си външен вид, това са средни на ръст котки с изключително здраво и мускулесто тяло, които използват своите бедра и дълги крака за бързи стартове и спирания, за пъргави обръщания и високи скокове.


2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

„Очите на корат не са като тези на другите котки - изразителни и прекалено големи за лицето, взиращи се в далечината по начин, който спира дъхът ти ... блестящи като капка роса по листата на лотус.” Наричат ги Си-Сауат и „котки на щастието”. Тяхната родина е платото Корат в Тайланд - място на древни цивилизации и красива природа.


2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

Казано кратко и ясно - екзотичната котка е късокосместата версия на персийската. Новата порода е наследила от предците си общителен и нежен темперамент, но 20 години привнасяне на кръв от други късокосмести породи е превърнала екзотичните котки в по-весели и по-любознателни създания от роднините им. От всички породи единствено екзотичната котка е взела най-доброто от двата свята – на късокосместите и на дългокосместите роднини. За мнозина тя е съвършеният домашен любимец.


2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

Любовта на древните египтяни към домашните им котки намира отражение и в религията им. Сред зооморфните богове на древен Египет на особена почит е била богинята Бастет - изобразявали я като домашна котка или жена с глава на котка. Наричали я "Майка на котките"... Историята на свещените котки от древен Египет продължава в средата на 20 век - тази изключително рядка и много красива порода котки съществува благодарение на княгиня Наталия Трубецкая.


2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

Трудно е да се направи кратко описание на европейката. Това е красива, здрава, елегантна котка с хармоничен външен вид и ярка индивидуалност. Тя е ласкава, добра, не се натрапва и не изисква особени грижи. По характер е сангвиник - уравновесена и в същото време игрива до дълбока старост. С лекота се приспособява към ритъма на живот на собствениците си. Ненадминат ловец на мишки и плъхове. С две думи: истинска котка!


2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

Първото, което веднага забелязвате, когато видите девон рекс, това са огромните, ниско поставени уши във формата на крилцата на пеперуда и големите бадемовидни очи...
На тези, които им харесва идеята за „приказния” произход на котките девон рекс, ще им се понрави и това, че първият представител на породата е намерен недалеч от изоставен рудник в английското графство Девъншир, в местност с големи гори и подземни пещери... Девъншир, Графство, хобити, троли, джуджета, пикси ... девон рекс! Сякаш те не са човешко творение, а подарък от самата Природа.


2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

Бурмила е красива късокосместа котка от екзотичен тип със зелени очи и нос цвят теракота, ограден с тъмна линия. Козината й е с изключителен контаст между тъмните части и задължителния основен цвят на истинско сребро. Вследствие на сложните генетични мутации при създаването на породата, съчетала бирманска късокосместа и персийка чинчила, козината на бурмила има чисто бял подкосъм!


2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

В знаменитата приказка на Шарл Перо се разказва за един забележителен котарак, който ловял зайци и правел всякакви други интересни неща, като например, да се разхожда в ботуши и да говори с човешки глас. А Луис Карол в "Алиса в страната на чудесата" разказва за котарак, който можел да се усмихва. Спомняте си за изчезващия Чеширски котарак, нали? И в двете приказки става дума за една и съща котка - днешната британска синя късокосместа... Британците са единствените в котешкия свят, които могат да се усмихват.


2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

„Страшно искам да си имам пантера!” Тази често чувана фраза възбужда въображението на покойната Ники Хорнър и през 1953 г. поставя началото на селекцията за създаването на бомбайската котка чрез кръстосването на черна американска късокосместа котка с тъмно-медни на цвят очи и женска самурена (черна) бирманска късокосместа (Burmese). Бомбайската котка е абсолютно антрацитно черна, включително нейния нос и възглавничките на лапите й. Козината й - необикновено къса, плътно прилягаща по тялото – е толкова жива и блестяща, че създава впечатлението, че е ... покрита с лак! Американците описват тази котка като „дете с лачена кожа и с очи като медно пени”.


2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

Тя е със средни размери, плътно и компактно тяло. Ако я вземете в ръце, изведнъж ще разберете, че тя е доста тежка. Често казват, че е тя е като „тухла, обвита в коприна”.
Бирманската късокосместа котка има големи изразителни очи, изпълнени с невинност и съблазън в неустоима комбинация. Тези очи са нейното най-убедително средство в арсенала й от оръжия – тяхното мило изражение прикрива умението на бирманката да хипнотизира собствениците си и чрез тях безочливо да командва семействата им. Някои от любимите й занимания са да ви помага в писмената работа или в четенето (като сяда върху материала, който трябва да прочетете), или скача върху бюфета (за да покаже къде би трябвало да се прибират важните неща).


2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

Въплъщаваща естетиката на сиамската и персийската котка едновременно, бирманската котка (свещена бирма) има свой особен и несравним с друга порода котки облик.
Легендата за нейния произход е може би най-красивата от всички в котешкото царство. В нея тясно се преплитат хиндуизъм и будизъм, а навярно някъде сред тях – и зрънца истина. А ако се вгледате в ярките сини очи на своята свещена бирма, нейният дълбок и умен поглед ще ви убеди, че всичко, разказано в легендата, е вярно.


2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

Бенгалската котка е една от най-новите породи домашни котки - изминали са само 16 години от признаването й през 1991 г. Тя е наистина уникална: възникнала е в резултат на генетична програма за кръстостването на дивата азиатска леопардова котка Prionailurus bengalensis с домашни котки (египетска мау, абисинска и оцикат). Автор на необичайния научен проект е американския биолог г-жа Джейн Мил.


2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

Това е една от 40-те нови породи котки, създадени през последните 100 години. Тя е дългокосместата версия на сиамската котка, с която си приличат по грациозната красота, но има по-спокоен характер и е по-малко „разговорлива”. А собствениците им вярват, че балинезийките са сред най-грациозните и магнетични от всички породи.


2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

Турската ангора е една от най-старите породи котки, създадена по естествен път на територията на съвременна Турция и Иран. Името й произхожда от старинното име на столицата на Турция Ангора - днешната Анкара. Преди поне 1 500 години ангорските котки се разпространяват из Мала Азия, Персия, Тибет и Индия... В началото на 20 век ангорската котка става все по-важна част от националната идентичност на Турция. През 30-те години турското правителство започва програма за защитата и възстановяването на своята национална порода. Днес Турция се счита за практически единственото място в света, където може да се купи истинска турска ангора.


2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

Ето още един огромен списък с имена - този път мъжки. Ще откриете много симпатични идеи от историята, литературата, изкуствата и киното за име на вашия котарак!


2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

В света на фелинологията се използват много съкращения, букви и цифри в различни комбинации. Те се отнасят за породата, цвета и дължината на козината, оцветяването на очите и други екстериорни характеристики на котките. Тук публикуваме най-актуалните данни за признатите от FIFe породи котки, както и всички основни буквени и цифрови означения.


2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

Ето един доста богат списък с идеи как ка кръстите своята котка. Ако имате предложение, което можем да добавим, пишете ни!


2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

Историята на породата американски кърл е на по-малко от 30 години, но е много динамична и интересна. Та нали не всеки ден може да видим как се създава нова порода котки!
Ушите на тези котки описват елегантна, плавна дъга, обърната назад. Американският кърл се отнася към другите животни забележително добре. Представителите на породата са много нежни и неотразимо очарователни.


2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

Често попадаме на информация, че посетителите ни търсят списъци с имена на котки за да изберат най-красивото от тях за своята котка. Тук ви предлагаме огромен избор по азбучен ред на английски език. Разбира се, публикуваме и имена на котки на български, които не съвпадат (в общи линии) с тези на английски.


2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06

Абисинската е една от най-старите известни породи котки. Поради сходството на абисинските котки с древноегипетските изображения може да се предположи, че те произхождат от свещените котки на Египет. Абисинската котка напомня за малка дива котка, а такава външност в съчетание с отзивчив нрав я прави особено привлекателна.


 

 Новини

2 NFFE ПРОЛЕТНИ международни изложби на котки София 2012
2012.05.07

Националната Федерация по Фелинология (НФФ) организира своите ХХХІ и ХХХІІ международни пролетни FIFe изложби. Те ще се състоят на 12 и 13 май 2012. Меджународна съдийска бригада ще оценява качествата и поведението на котките. Очакваме ви!


2 ВЕЧЕ сме и във ФЕЙСБУК!
2012.05.06

За нас е удоволствие да ви съобщим, че вече сме част от най-голямата социална мрежа фейсбук. "Е, време беше!" ще кажат някои наши редовни читатели, с които обсъждахме тази идея. Вярваме, че съчетанието на двата медийни канала (сайт и фейсбук профил) ще ни даде чудесната възможност да обогатим още повече информацията за красивия и толкова влиятелен свят на котките - диви, домашни, днешни и отдавна изчезнали, която поднасяме на вас - нашите посетители и приятели!


2 WCF ПЪРВА национална изложба Велико Търново 2011
2011.07.14

На 23 юли 2011 в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” във Велико Търново ще се проведе първата Национална изложба на котки, организирана от Съюза на фелинолозите в България WCF и клуб "Велико Търново" в чудесно партньорство с Община Велико Търново и с любезното съдействие за наградния фонд на EUКANUBA.


2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

Най-после и у нас има специализирана фирма, която се занимава единствено с транспорт на живи животни от и за цял свят: Bulgarian Animal Transport. Офисът им се намира на летище София - удобството на всички, които искат да заведат или изпратят своя любимец някъде или животинка да достигне до новия си собственик. Bulgarian Animal Transport e член на най-влиятелната световна мрежа от фирми, занимаващи се с транспорт на живи животни: IPATA. Вижте подробностите!