Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

ФЕЛИКС - любимият котарак на Америка - радва своите почитатели вече почти 90 години. Роден в най-бляскавата епоха на нямото кино, Феликс е не само първата истинска световна анимационна кино звезда, но е свързан пряко и с появата на телевизията, а и с други неща... Мнозина вярват, че звездата на Феликс блести толкова ярко и днес заради неговия оригинален и пълноценнен, сложен характер. И продължава да шества победоносно по света като печели нови и нови малки и големи почитатели в крак с най-модерните технологии на 21 век.


2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10


МЕКОНГСКИТЕ БОБТЕЙЛИ са една от оживелите легенди на котешкото царство. И в същото време една от най-новите породи котки, призната за първи път едва през 2004. Те имат уникални опашки. Всяка къса опашка има свои, характерни само за нея особености – сгъвки, пречупвания и извивки със задължителен дефект в основата й. Това е неповторимия „паспорт” на тази приятна порода от сиамски тип.


2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

ХАВАНА БРАУН е хибридна домашна котка, създадена от човешка ръка. Това е изключително рядка, ценна и красива котка. Много британски дами имат принос в нейното създаване – може би затова тя има такова деликатно и нежно излъчване. Тази възхитителна котка с цвят на топъл шоколад е резултат от внимателно планирана селекция за постигането на специфичен външен вид и характер. Някои считат, че котките хавана браун са наречени така в чест на сходна като окраска порода зайци, а според други (и това са най-вече горещите почитатели на породата) – че името им произлиза от сходството на цвета на козината им с най-високото качество хавански пури – наситено тъмно кафяви.


2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30


Те притежават дивото излъчване и окраска на своите близки африкански роднини. САВАНА е хибрид между домашна котка и сервал - виждате ги седнали един до друг на снимката отляво. Те издават различни звуци от домашните котки. И умеят да съскат – особен звук, издаван от сервала, по-близък до съскането на змия, който може да изплаши доста хора. Никой не очаква такъв звук да се издава от котка!


2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

Създадена в Северна Америка през 20 век, кашмир е една от най-новите породи дългокосмести котки. Тя все още не е призната от по-голямата част от организациите на любителите на котки. Интелигентна, спокойна и уравновесена, кашмир е една от най-симпатичните като характер котки днес. Благодарение на своя уравновесен характер, тя чудесно живее в апартамент и сравнително лесно понася промени в обкръжаващата я обстановка. Но винаги предпочита да бъде в тиха и спокойна среда, подходяща за нейния темперамент.


2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

Котката е най-популярният домашен любимец в света. Тя съпътства хората вече повече от 12-13 000 години (или поне това ни е известно до момента). Преполага се, че предците й са дивите африкански котки Felis Lybica Ocreata. Процесът на одомашняването им е започнал преди около 6 000 години в Нубия. Оттам те попаднали в Древен Египет, след това в Азия, където се кръстосали с азиатската леопардова котка. В дохристианска Европа вярванията на келтите и норманите приписвали на котката ролята на таласъм и помощник на зли богове. Самият папа Григорий IX пък я обявил за „дяволско създание”... А на най-големи привилегии и почести котките винаги са се радвали в Далечния Изток.


2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

Възходът на котката в египетската религия е наистина забележителен и в много отношения неочакван. Първоначално тя не се е отъждествявала с никакво местно божество. Но въпреки това, нейната божествена популярност надминава тази на много други животни и излиза далеч извън границите на Египет.
Бастет се изобразява като жена с глава на домашна котка, със систрум в дясната си ръка и кошница - в лявата. Многобройни и изящни са и статуите на Бастет като малка котка. Kултът към богинята-домашна котка се заражда в началото на ІІ династия и съществува чак до 4 в.н.е. Негов център е град Тел Баста – известен е и като Пер-Бастет или Бубастис, което означава просто „Домът на Бастет”.


2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

Котките (и домашни, и диви) са животните, с които са свързани най-много митове, поверия и суеверия. Без съмнение някои от тях са и малко зловещи. Но вината не е на котките, нали? Защото няма граници за развихрилото се човешко въображение.
Многобройни от тези поверия, суеверия и митове са живи и днес.


2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

Много поколения наред сиамката е била смятана за кралска любимка и е обитавала двора на владетеля на Сиам в Банкок. Има много истории (включително и тази, обясняваща характерната извивка на опашката на най-ранните внесени във Великобритания котки), които доказват изключителната привързаност на членовете на кралското семейство към котките им. Съществуват и няколко теории за произхода на сиамската котка, но и до днес не е достигнато до някакво определено заключение.


2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

Може ли науката да обясни паранормалните явления? Как човешкото поведение превръща очакванията в действителност? Колко силно може да бъде въздействието на така наречения „ефект на експериментатора” т.е. дали вашите очаквания какъв резултат очаквате допринасят за постигането му?
Усещат ли хората и животните, когато някой ги наблюдава? По какво домашният ви любимец разбира, че сте на път за дома?
Такива са въпросите, които занимават британския биолог. Ако искате да се присъеднините към проучванията му, прочетете тази статия:)


 

 Новини

2 NFFE ПРОЛЕТНИ международни изложби на котки София 2012
2012.05.07

Националната Федерация по Фелинология (НФФ) организира своите ХХХІ и ХХХІІ международни пролетни FIFe изложби. Те ще се състоят на 12 и 13 май 2012. Меджународна съдийска бригада ще оценява качествата и поведението на котките. Очакваме ви!


2 ВЕЧЕ сме и във ФЕЙСБУК!
2012.05.06

За нас е удоволствие да ви съобщим, че вече сме част от най-голямата социална мрежа фейсбук. "Е, време беше!" ще кажат някои наши редовни читатели, с които обсъждахме тази идея. Вярваме, че съчетанието на двата медийни канала (сайт и фейсбук профил) ще ни даде чудесната възможност да обогатим още повече информацията за красивия и толкова влиятелен свят на котките - диви, домашни, днешни и отдавна изчезнали, която поднасяме на вас - нашите посетители и приятели!


2 WCF ПЪРВА национална изложба Велико Търново 2011
2011.07.14

На 23 юли 2011 в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” във Велико Търново ще се проведе първата Национална изложба на котки, организирана от Съюза на фелинолозите в България WCF и клуб "Велико Търново" в чудесно партньорство с Община Велико Търново и с любезното съдействие за наградния фонд на EUКANUBA.


2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

Най-после и у нас има специализирана фирма, която се занимава единствено с транспорт на живи животни от и за цял свят: Bulgarian Animal Transport. Офисът им се намира на летище София - удобството на всички, които искат да заведат или изпратят своя любимец някъде или животинка да достигне до новия си собственик. Bulgarian Animal Transport e член на най-влиятелната световна мрежа от фирми, занимаващи се с транспорт на живи животни: IPATA. Вижте подробностите!